Време е за Windows 11

Обмисляте ли да надстроите до Windows 11 на вашите индустриални компютри?

 

Както е известно, от октомври 2021 г. Microsoft пусна новата си операционна система Windows 11. За съжаление, Windows 11, който също беше инсталиран чрез получаване на актуализация чрез Windows 10, вече не поддържа всеки компютър.

По-специално, индустриалните компютри, които следват процесорните технологии по-късно от отделните продукти поради дълги процедури за тестване, ще се адаптират ли незабавно към Windows 11?


 Windows 11 Системни изисквания

Процесор

1 гигахерц (GHz) или по-бърз с 2 или повече ядра на съвместим 64-битов процесор или система върху чип (SoC) .
 

RAM

4 гигабайта (GB).

Съхранение/SSD

64GB или по-голямо устройство за съхранение

Системен фърмуер

UEFI със защитено зареждане.

TPM

Trusted Platform Module (TPM) версия 2.0.

графична карта

Съвместим с DirectX 12 или по-нова версия с WDDM 2.0 драйвер.

екран

Дисплей с висока разделителна способност (720p), по-голям от 9 инча по диагонал,

8 бита на цветен канал.

 

Какво е TPM 2.0?

TPM 2.0, необходим за Windows 11, идва от английско съкращение. TPM означава „Trusted Platform Module“ и неговата дума на турски е „Trusted Platform Module“. Този модул, който работи на хардуерно ниво, е технология, която предоставя различни функции, като осигурява сигурността на операционната система на хардуерно ниво. Той създава ключове за шифроване, съхранява тези ключове за шифроване и прави компютъра по-устойчив на външна намеса (като злонамерен софтуер, злонамерени потребители и т.н.). Той осигурява допълнителна защита за операционната система, за да бъде по-сигурна срещу много злонамерен софтуер и други различни атаки.

Microsoft приема, че всички тези операционни системи имат „хардуерен root-of-trust“ в своите публикации за демонстрации на Windows 11. Изискван за Windows 11, TPM 2.0 е модул, разположен в центъра на компютъра, който прави достъпни функции за сигурност като Windows Hello, криптиране на диска и сигурно биометрично влизане и е силно устойчив на злонамерен софтуер и други видове атаки.

TPM може да се използва и за дистанционно удостоверяване на хардуер и софтуер. Като има уникален ключ за одобрение, записан на хардуера, TPM може дистанционно да управлява и проверява дали дадено устройство има желаните настройки за корпоративни компании и че настройките, свързани с хардуера и софтуера, не са били манипулирани. Това е полезна функция за компании, които искат да се уверят, че няма злоупотреба с компютри, особено в периода, когато почти всички компании преминават към дистанционна работа.

Освен това е генератор на произволни числа като хардуер, на който системата, използваща TPM, може да разчита. Смартфоните, които използваме в по-голямата част от ежедневието си, имат чипове за допълнителна сигурност. Тази функция може да бъде интегрирана и в компютри.

 

Защо TPM 2.0 е необходим за Windows 11?

Възможно е да се обясни отговорът на този въпрос с малък пример. Шифроването на BitLocker, използвано в момента в операционните системи Windows, може да съхранява ключове за шифроване в TPM за защита на файловете. Ключовете, съхранени в TPM, могат да се използват за отключване на устройството винаги, когато компютърът се стартира по някаква причина . По този начин, ако злонамерен нападател премахне вашето системно устройство от вашия компютър и го постави на друг компютър, тъй като няма съхранени ключове в TPM, той не може да бъде декриптиран и злонамереният нападател няма да получи достъп до вашите файлове. TPM 2.0, необходим за Windows 11, е защитен срещу подобни атаки. По този начин устройството, премахнато от вашия компютър, не може да бъде поставено в друг компютър или ключът за декриптиране не може лесно да бъде премахнат от този компютър.

 

Дори в операционната система Windows 10, която много потребители в момента предпочитат да използват, BitLocker не работи при нормални условия без TPM. Всички компютри с Windows 11 могат първоначално да поддържат шифроване на устройства, ако TPM е намерен на всички компютри с Windows 11. Това е много по-добро от това, което идва с криптиране на диска на компютри с някои операционни системи Windows 10, докато други не включват криптиране.

 

TPM ще предостави на всяка система Windows 11 хардуерна основа за сигурност, върху която Microsoft да надгражда. Може да се предположи, че операционните системи Windows 11 винаги са имали тази основна хардуерна сигурност. Благодарение на TPM 2.0, необходим за Windows 11, Microsoft няма да трябва да създава софтуерно базирани атаки срещу операционната система Windows 11 или да деактивира важни функции като дисково криптиране на много компютри.

IPC4 поддържа Windows 11!

 

Както бе споменато по-горе, IPC4s, които осигуряват най-важното изискване, TPM 2.0, предоставят свободата да използвате Windows 11 на всички модели с ново поколение процесори Intel® Celeron® J4125, 8-мо и 10-то поколение Intel® Core™ i5-i7.

Някои от моделите работят с Windows 11.

 

IPC4-173W-C10-4125

IPC4-173W-i510-10310

IPC4-173W-i710-10510

 

Горните модели са 17,3" 1920x1080 Full HD.

Също така IPC4 панелни компютри

С опции за размер от 7" до 23,8"

PCAP с 10 пръста предлага опции за капацитивен и резистивен сензорен екран.